Putovanje na jug: Kako ptice znaju kuda da lete?

Putovanje na jug: Kako ptice znaju kuda da lete?

Svake jeseni ptice selice se “pakuju” i odlaze u toplije krajeve – na jug. Ali kako one znaju gde je jug i kuda bi trebalo da lete kako bi stigle na željeno odredište?

Razlog zbog kog se neke vrste ptica sele iz hladnijih u toplije krajeve pred zimu nije niska temperatura, jer nju mogu da podnesu vrlo lako. Problem je u nedostatku hrane u hladnijim krajevima tokom zime.
Tako ptice selice kreću na jug u potrazi za mestom na kom će biti dovoljno hrane. Ali kako znaju gde da idu kada nemaju ni kompas ni GPS uređaj koji ih usmerava na pravi put?
Put dug na hiljade kilometara
Ptice kreću na svoje putovanje ka destinaciji gde će bezbrižno provesti zimu čim osete dodatno zahladnjenje i približavanje najladnijeg perioda u godini na teritoriji na kojoj žive.
Bez obzira na to koliko su im možda topliji krajevi udaljeni, ptice se najčešće grupišu i polako kreću na put koji može biti dug čak od 60 do 80 hiljada kilometara.
Kako se ptice snalaze u prostoru?

Naučnici su se bavili pitanjem koji muči sve nas – kako se ptice ne zagube na svom dugom putu ka jugu? Kako znaju gde je jug, a gde je sever?

Ostatak vesti pročitajte:

http://osnovneskole.edukacija.rs/

About the author

institut administrator

    Leave a Reply