Kako se rešiti pacova u bašti i dvorištu

Kako se rešiti pacova u bašti i dvorištu

Pacove većina ljudi smatra nepoželjnim gostima, pa nije ni čudo da su jedna od najomraženijih baštenskih štetočina. Kako ih onda držati podalje od bašte?

Osim što su neprijatan prizor za videti u bašti, pacovi mogu predstavljati i veliku opasnost u vidu ozbiljnih bolesti koje mogu uticati kako na ljude, tako i domaće životinje koje žive u prostoru u kome se pojave.

Zavlače se ispod drvenih platformi, ulaze u šupe, garaže i plastenike, a s obzirom na to da su noćne životinje, često ostaju neprimećeni dok ne naprave vidno veću štetu. Postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju, pre svega postojanje tunela ili stazica, uz zidove kuće, kao i uz ograde, koji su obično širine oko 10 cm. Drugi znaci uključuju prisustvo izmeta, izgrizeno drvo ili drugi predmeti, prepoznatljivi po paralenim rupama od zuba ovih glodara.

Iako je najčešći način da se otarasite pacova iz bašte korišćenje otrova i zamki, oni mogu biti toksični i mogu predstavljati opasnost za divlje životinje, kućne ljubimce i ljude.

Kako ih se onda rešiti?

 

Eterična ulja

Stručnjaci kažu da pacovi imaju jedno od najboljih čula mirisa u životinjskom carstvu, koje nadmašuje čak i pseće.

Kada se koriste u optimalnoj koncentraciji, eterična ulja mogu učiniti čuda da efikasno odvrate pacove od vaše bašte.

Ulje peperminta, ulja citronele i eukaliptusa u svom čistom obliku su mirisi koji se pacovima neće dopasti, pa će se držati dalje od vaše bašte.

Nekoliko kapi ovih ulja oko područja u kojima znate da su bili pacovi trebalo bi da uradi trik. Alternativno, možete natopiti vatu eteričnim uljima i postaviti je na mesta na kojima vidite da su prolazile štetočine.

 

Ljuta paprika

Kao što ih odbijaju mirisi eteričnih ulja, pacove odbija i ljutina koja se nalazi u raznim vrstama ljutih paprika.

Možete da napravite sopstveni domaći prirodni sprej za odbijanje pacova sa čili paprikom. Da biste napravili sprej, pomešajte ili ljuspice čilija sa vodom i zagrejte smešu kako bi čili pustio ljutinu.

Ostavite ga da se ohladi pre nego što ga procedite, što duže ostavite čili u vodi, to će biti jača koncentracija spreja. Nakon toga, procedite tečnost i dodajte joj malo blagog tečnog sapuna i sipajte u sprej bočicu.

Poprskajte mesta gde ste prethodno videli tragove pacova, kao i zavučene ćoškove i mesta gde se ovi glodari mogu zavući.

 

Blokirajte pristup potencijalnim skloništima

Pacovi žive ispod postojećih struktura, kao što su baštenski objekti i platforme, poput verandi i platoa za sedenje. Zbog toga je pametno blokirati prolaze ispod ovih konstrukcija, ma koliko mali bili. Pre nego što ih blokirate, proverite da li se ispod već nalaze životinje, kako ih ne biste zarobili.

Osim konstrukcija, važno je držati baštu u urednom stanju, čistiti rastinje i održavati žbunje urednim, kako pacovi ne bi imali puno mesta da se zavlače. Još jedna efektivna taktika je premeštanje alata i drugih stvari u bašti, jer kako kažu stručnjaci, pacovi su teritorijalne životinje, a pomeranjem stvari narušava se ustaljeni raspored teritorije, što ih zbunjuje i može ih navesti da potraže sklonište negde drugde.

 

Uklonite izvore hrane

Pacove privlače bašte jer sadrže obilne izvore hrane. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali da vaša bašta ne postane ili prestane da bude tako privlačna za pacove.

Ukoliko imate kantu za kompost, postarajte se da je pravilno zatvorena, kao i da se nalazi na sigurnom mestu, podalje od ograda i zidova ispod kojih pacovi mogu da se provuku.

Ako imate hranilice za ptice, vrlo je moguće da one privuku i glodare, koji će pojesti svu hranu za ptice.

Ukoliko želite da zadržite hranilicu za ptice, možete se opredeliti za one koje su otporne na glodare i koje sprečavaju stvaranje nereda na zemlji ispod hranilice.

Ukoliko u bašti gajite voće, postarajte da ga pokupite kada krene da pada sa grana, kako ne bi privuklo neželjene goste svojim slatkastim mirisom.

Ukoliko tražite sigurno i trajno rešenje za rasterivanje ovih štetočina, odličan izbor su ultrazvučni aparati, koji ispuštanjem određenih frekvencija zvuka stvaraju neprijatno okruženje za glodare, bez da ih povređuju. Samo nekoliko dana od uključivanja uređaja primetićete njegove efekte, jer glodara više neće biti u blizini.

Ovaj uređaj možete naći u našoj prodavnici, ili klikom na ovaj link.

About the author

institut administrator

    Leave a Reply